Pages

Tuesday, July 30, 2013

Uuring: Kurkum (kollajuur) on parema mõjuga kui depressiooniravim Prozac

Meditsiinimaailmas on üldteada, et ravimid võivad sageli (ehkki mitte alati) teha rohkem kahju kui kasu. Samuti on selge, et paljud toiduained, maitsetaimed ja muud looduslikud allikad pakuvad ravimitega sarnaseid raviomadusi, kuid ilma kõrvaltoimeteta. 

''Phytotherapy Research'' artiklis avaldatud hiljutine uuring kinnitab, et kurkum ei ole depressiooni puhul mitte ainult efektiivne, vaid isegi tõhusam kui mõned kõige levinumad praegu turul olevad antidepressandid. 
Kuigi varasemad uuringud on näidanud seda, et kollajuur (kurkumiin) ravib hästi rasket depressiooni, oli see uuring esimene kontrollitud kliiniline uuring.
Indias, Gujaratis asuva Government Bhavnagar Medical College farmakoloogia osakonna teadlased võrdlesid kurkumit ja prozaci (fluoksetiini), mõlemat kasutati koos ja eraldi 60 patsiendil, kellel diagnoositi depressioon (MDD).

Vastavalt www.GreenMedInfo.com kasutasid uurijad Hamilton Depression Rating skaalat, et mõõta tulemusi: „Täheldasime, et kurkumiin oli kõikidele patsientidele hästi talutav. Ravile reageeris mõõdetuna HAM-D17 skaalal rohkem kombineeritud ravi rühm (77,8%) kui fluoksetiini [Prozac] (64,7%) ja kurkumiini (62,5%) rühm, kuid 
statistiliselt  ei olnud need andmed olulised (P=0,58). Huvitav, et kuue nädala järel HAM-D17 skoori lõpuks  oli keskmine muutus võrreldav kõigis kolmes grupis (P=0,77). See uuring annab esimese kliinilise teadmise, et kurkumiini võib kasutada efektiivse ja ohutu ravimina depressioonipatsientidele, ilma et neil tekiks samaaegseid suitsiidimõtteid või teisi psühhootilisi häireid."


Teadlaste järeldused näitavad, et kollajuurega 
ravimine on sama tõhus kui Prozaciga, sel ei ole negatiivseid mõjusid, mis kaasnevad Prozaci kasutamisega ning see teadmine parandab kurkumi väärtust oluliselt. Prozac põhjustab teadaolevalt "suitsiidimõtteid või teisi psühhootilisi häireid," kurkumi kasutamisel puuduvad need hirmutavad kõrvaltoimed täiesti.

No comments: