Pages

Tuesday, July 31, 2012

Võimalik seos südamelöökide ja loomuse vahel


Saksa teadlaste uuringu põhjal on südame elektrilise aktiivsuse lainete mustrid seotud teatud isiksuseomadustega. Seega võivad südamelöögid pakkuda tulevikus alternatiivi praegustele isiksuse uurimise meetoditele. Uurimuses osales 425 tudengit vanuses 18–33 eluaastat. Vabatahtlikud täitsid isiksusetesti ja nende südame elektrilist aktiivsust mõõdeti elektrokardiograafi (EKG) abil. 

Isiksusejooni mõõdetakse enamasti küsimustikega, mille tulemused pole sageli piisavalt objektiivsed. Võidakse anda kallutatud vastuseid vastavalt sellele, mida peetakse sobivaks näiteks oma vanuse ja soo seisukohalt. Samuti võidakse tajuda ebatäpselt küsimuste detaile.

Nüüd on aga selgus, et teatud südamelöögimustriga inimesed said statistiliselt rohkem punkte neurootilisuse testis. Need inimesed kaldusid kogema enam negatiivseid emotsioone nagu ärevus ja depressiivsus. Positiivseid emotsioone, nagu õnnetunnet ja rõõmsameelsust kogesid nad vähem. 
Südame elektrilise aktiivsuse näitajaid sai kasutada ka inimese meeldivuse hindamiseks. Meeldivus näitab, kui kaastundlik ja empaatiline võiks inimene olla.

Isiksuseomadused võivad südant mõjutada mitmel viisil, üheks neist on otsene närviühendus aju ja südame vahel. Teadlaste hinnangul võib rolli mängida ka hingamise sagedus või teatud hormoonide vabastamine.

Uurimuse ühe autori Stefan Koelschi sõnul loodavad nad leida inimeste isiksusejoonte määramiseks täpsema ja usaldusväärsema meetodi kui praegu kasutatavad. Tema hinnangul võib olla võimalik tulevikus tuvastada löögisageduse mustreid, mis on seotud kompleksemate meeleoluhäiretega nagu depressioon. See lihtsustaks abi vajavate patsientide diagnoosimist ja riskigrupis olevate inimeste teavitamist.

No comments: